akvarellen 2-2014

Ledaren

av Håkan Bull, redaktör


Kära akvarellvänner!
Sommaren närmar sig och den ses ofta som akvarellens högsäsong då målarna ger sig ut i landskapet för att återge naturens skiftningar i det nordiska ljuset. Vad kan då vara bättre än att prova nya materialkombinationer för att uppnå den bild man söker? Bo Sundström har testat några av marknadens alla akvarellpapper och i hans artikel kan du söka vägledning när du själv skall välja
papper. Texten om Ylva Carlgren får i detta nummer representera redaktionens vilja att spegla de yngre professionella akvarellmålarna som glädjande nog tycks bli fler och fler. Ylva Carlgren behöver inte nödvändigtvis sommarljus för sina skildringar, lika litet som isländaren Ívar Valgarðsson i den serie verk där han förhåller sig till akvarellmåleriet som "filosofisk aktivitet". Konstverk som handlar om akvarellmåleri snarare än att vara akvarellmålningar. Jag föreställer mig däremot att Marianne Gross gärna ger sig ut för att måla i den danska sommaren även om hennes verk under senare år alltmer tycks närma sig fantasins inre landskap. Extra glad är jag att själv få introducera Maria Luostarinens spännande konstnärskap för akvarellens läsare. Hon har dessutom tilldelats Nordiska Akvarellsällskapets Winsor & Newto-pris på NAS årsmöte på Konstakademien i Stockholm.
Till sist en nyhet! Spalten Ordföranden har ordet byter namn till Styrelsens hörna. Spalten blir till en röst för hela styrelsen och på så sätt mer "multi-nordisk". Premiärskribent är Karin Keane, styrelseledamot för Norge och NAS internationella kontaktperson, med en text om "Artscam".