akvarellen 1-2017

Ledaren

av Håkan Bull, redaktör

Bästa akvarellvänner!

Årets första nummer spanar som vanligt ut mot konsten i Skandinavien men även en bra bit bortom. I en samtid där de isolationistiska krafterna vinner mark känns det extra viktigt att hävda konstens gränslöshet och frihet. Artikeln om Tania Goryushina är en berättelse om hur konsten hjälpt henne att finna en plats i sitt nya land Sverige. Boris Culjat är född i Kroatien, uppvuxen i Kanada men har bott och verkat i Sverige som konstnär och arkitekt i största delen av sitt liv. Chen Xi är professor i måleri på Konstakademin i Beijing och hennes fotorealistiska måleri handlar om viktiga händelser som format vår samtid. Svenske Dan Wirén har både rest och ställt ut i Kina och hans måleriteknik är ofta tusch på kinesiskt papper, influerat av kinesisk kalligrafi, men med helt egna abstrakta motiv.

Under året kommer flera intressanta akvarellevent att äga rum. På sidan 30 påminner vi om NAS årsmöte och ”fri akademi” i natursköna Modalen i Norge. Anmäl dig som deltagare nu!
Den 7 maj–3 september visar Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn en omfattande retrospektiv utställning av akvarellnestorn Arne Isacsson som skulle fyllt hundra i år. Nordiska Akvarellsällskapet deltar såklart i firandet på olika sätt. Under invigningen den 6 maj delar NAS ut Arne Isacssonpriset för nionde gången och i detta nummer av akvarellen uppmanar vi NAS medlemmar att sända in korta texter under rubriken ”Så minns vi Arne”. Läs om detta på sidan 27.
Edsvik Konsthall i Sollentuna, Sverige, har alltid hållit akvarellkonsten högt. I år lanserar de ett nytt projekt, en akvarellmässa som pågår mellan 1–9 juli. Akvarellmässan är ett samarbete mellan Edsvik Konsthall och Nordiska Akvarellsällskapet. Undertecknad samt representanter för NAS styrelse finns naturligtvis på plats i den trevliga NAS/akvarellens monter där vi hoppas värva många nya medlemmar/prenumeranter. Mer om detta i nästa nummer av tidskriften.

Glöm inte att klippa ut ditt medlemskort på sidan 31 med baksidedesign av vår ständige akvarellhumorist Ulf Frödin. Du har väl förresten betalt din medlemsavgift/prenumeration för 2017?